Rozana Montiel |Estudio de Arquitectura:Common-Unity是墨西哥城的住建部门主导的公共空间恢复项目。这个地方在过去的一段时间里被当地居民用墙壁、栅栏等障碍划分为不同的部分,这使得社区无法从这块可用的公共空间中受益。所以本项目的目标是通过对社区的设计,实施多项行动,将“分居公寓”改造成为“邻里共同体”。
Rozana Montiel | Estudio de Arquitectura: Common-Unity is a public space rehabilitation project for San Pablo Xalpa Housing Unit in Azcapotzalco, Mexico City. The unit used to be divided in sectors by walls, fences and barriers built by its inhabitants over time, which did not allow the community to benefit from available public spaces. The goal was to transform a “divided apartment unit” into a “neighborhood COMMON-UNIT” by designing with the community and not just for the community through the implementation of several actions.

Common-Unity-residential-garden-park-playground-01.jpg

© Sandra Pereznieto

Common-Unity-residential-garden-park-playground-02.jpg

© Sandra Pereznieto

Common-Unity-residential-garden-park-playground-03.jpg

© Sandra Pereznieto

Common-Unity-residential-garden-park-playground-04.jpg

© Sandra Pereznieto

Common-Unity-residential-garden-park-playground-05.jpg

© Sandra Pereznieto

Common-Unity-residential-garden-park-playground-06.jpg

© Sandra Pereznieto

Common-Unity-residential-garden-park-playground-07.jpg

© Sandra Pereznieto

Common-Unity-residential-garden-park-playground-08.jpg

© Sandra Pereznieto

Common-Unity-residential-garden-park-playground-10-300x275.jpg

© Rozana Montiel | Estudio de Arquitectura

Common-Unity-residential-garden-park-playground-11.jpg

© Rozana Montiel | Estudio de Arquitectura

Common-Unity-residential-garden-park-playground-12.jpg

© Rozana Montiel | Estudio de Arquitectura

Common-Unity-residential-garden-park-playground-13.jpg

© Rozana Montiel | Estudio de Arquitectura

Common-Unity-residential-garden-park-playground-14.jpg

© Rozana Montiel | Estudio de Arquitectura

Common-Unity-residential-garden-park-playground-15.jpg

© Rozana Montiel | Estudio de Arquitectura

Common-Unity-residential-garden-park-playground-16-BEFORE-300x275.jpg

© BEFORE
该项目的目的是为了清除居民创造的障碍:渗透他们,使他们民主化,赋予新的意义,以便在社区内建立联合体。在以前,社区中不同单元的居民经常在公共场所进行聚会和派对等,从而扩大私人领域。通过与这些居民的合作,我们才得以挽救了将某些空间用作娱乐和社会化区域的想法。屋顶部分的设施可以用于不同的功能(黑板,攀岩墙,扶手和网),远远优于其他方案。被我们收回的公共空间成为每个公寓的延伸。这个策略是有效果的:人们聚在一起有助于社区公共空间的重建,公众认知的变化体现在邻里们自己要求把栅栏去掉。这个空间本身就属于这个社区的居民们,所以我们决定消除内部的所有障碍,并从外部空间中获利,从而使他们在公共、共同的环境下生活。
The project’ strategy was to work with the barriers created by its inhabitants: to permeate them, to democratize them and to grant them new meaning in order to create UNITY within the unit. Before, the inhabitants of the unit’s different sections recurrently implemented temporary coverings such as tarps in public areas for gatherings and parties, thus managing to extend their private area. By working with them we managed to rescue the idea of covering certain spaces to be used as recreational and socializing areas. Roofed modules were installed and equipped for different activities (blackboards, climbing walls, handrails and nets), which is far better than covering with tarps. The recovered public space became an extension of each apartment. The strategy turned out to be efficient: people got together to contribute to redesign their unit and the change in public perception achieved was such that the neighbors themselves requested the fences be removed. The space spoke for itself and the unit’s inhabitants decided to eliminate all barriers and to profit from exterior spaces thus filling them with public and common life.
委托人: INFONAVIT –National Trust for Workers Housing Institute-
地点: Unidad Habitacional San Pablo Xalpa, Delegación Azcapotzalco, Mexico City
项目: Public Space Rehabilitation
项目规划: © Rozana Montiel | Estudio de Arquitectura
合作方: Cecilia Brañas | Diana León | Valery Michalon | Luis Galán
施工时间: 2015
预算: 3200MXN/m2 | 190 USD/m2 | 170 €/m2
恢复面积: 5000 m2
屋顶面积: 480 m2
照片: Sandra Pereznieto