ASPECT工作室:从邦迪到布朗特海岸的步行道项目是从悉尼南部去往马鲁布拉的9公里沿海步行道的一部分。设计师在该项目中解决了复杂的岩土结构和地理遗留问题,以保护重要的悬崖顶部保护区和沿着暴露的砂岩平台的沼泽。安放在悉尼东部悬崖顶端的一条灯光线组成了一组望远镜,聚焦到岬角的崇高,露头的砂岩和大陆边缘的浩瀚。设计师对场地的敏感度体现在步道上使用的简单材料和轻盈度中,沿着步道行走游客们可以欣赏到悬崖顶美丽的景观。五个观景点采取了各不相同的独特形式,步道的曲柄和断点都是依照当地砂岩的结构和晶体地质的特征所决定的。雨水通过残余的植被和步道上木料之间的缝隙渗透在土壤中。我们在选择材料时,非常注重其质量、耐久性和可持续性。栏杆的有限使用使安全与观赏体验得以平衡。
ASPECT Studios: The Bondi to Bronte coast walk is a part of the nationally significant 9km coastal walk from Sydney’s South Head to Maroubra. The project resolves complex geotechnical, structural and heritage conditions to retain the significant cliff top heath community and the remarkable hanging swamps along the exposed sandstone platforms. A set of lookouts strung together by a light thread of walkway along the cliff tops of Sydney’s east captures the sublime of the headlands, the sandstone outcrops and the vastness at the continent’s edge. Sensitivity to site is embodied in the simple materials and understated lightness of the walkway’s design as it shifts and slides along the movement path to reveal the story of the cliff top landscape. Each of the five lookout points takes on its own distinctive form as the walkway cranks and fractures in response to the crystalline geology of the site and angular structure of Hawkesbury sandstone. Over remnant vegetation, the walkway’s timber switches to a gridded fiberglass mesh to allow light and water to penetrate. Materials are selected for design quality, durability and sustainability. A limited use of balustrades balances risk with experience.

Bondi_to_Bronte_Coast_Walk_Extension-Aspect_Studios-01.jpg

© Florian Groehn

Bondi_to_Bronte_Coast_Walk_Extension-Aspect_Studios-02.jpg

© Florian Groehn

Bondi_to_Bronte_Coast_Walk_Extension-Aspect_Studios-03.jpg

© Florian Groehn

Bondi_to_Bronte_Coast_Walk_Extension-Aspect_Studios-04.jpg

© Florian Groehn

Bondi_to_Bronte_Coast_Walk_Extension-Aspect_Studios-05.jpg

© Florian Groehn

Bondi_to_Bronte_Coast_Walk_Extension-Aspect_Studios-06.jpg

© Florian Groehn

Bondi_to_Bronte_Coast_Walk_Extension-Aspect_Studios-07.jpg

© Florian Groehn

Bondi_to_Bronte_Coast_Walk_Extension-Aspect_Studios-08.jpg

© Florian Groehn

Bondi_to_Bronte_Coast_Walk_Extension-Aspect_Studios-09.jpg

© Florian Groehn

Bondi_to_Bronte_Coast_Walk_Extension-Aspect_Studios-10.jpg

© Florian Groehn

Bondi_to_Bronte_Coast_Walk_Extension-Aspect_Studios-11.jpg

© Aspect Studios
该项目场地条件复杂,而严格的岩土工程规划,需要对岩石分布和岩脉侵入进行工作。在许多地方,需要打桩来稳固不稳定的斜坡,环境的敏感性意味着建筑通道仅限于四米长的走廊。该项目最初是为了保护历史悠久的Waverley Cemetrey,这是悉尼最具文化价值又壮观的墓地之一,每年70万人流量的游客对墓地的耗损极大。
Site conditions were complex, and rigorous geotechnical planning was required to work with the rock outcrops and dyke intrusions of the site. In many areas piling was required to breech unstable fill slopes, and environmental sensitivities meant construction access was limited to a four metre corridor. The project originally arose from the need to preserve the historic Waverley Cemetrey, one of Sydney’s most culturally sensitive and spectacular cemeteries, from ongoing damage by the walk’s annual 700,000 visitors.
景观设计: ASPECT Studios
项目地点: Calga Reserve & Waverley Cemetery, Sydney, NSW, Australia
委托人: Waverley Council
面积: 515 m2
完成时间: 2010
所获奖项: 2010 Australian Timber Design Awards – Outdoor Timber/Central Region Highly Commended
照片: Florian Groehn