K2A:之前的圣雷米公园表现出当公共空间无法融入敏感社区时人们的无能为力。 在这种特殊情况下,公园被一个丑陋的金属围栏包围,使得空间被严格的几何构图固化,只得缩小足球场的面积。栏杆边界内的地界被各个小群体的年轻人占据起来,他们夸张而放浪。邻里们恐怕会避开公园。
K2A: Previously, the Saint-Remy Park perfectly illustrated the social ineptitude that can arise when a public space is poorly adapted to a sensitive neighbourhood. In this particular case, the park was once surrounded by a sinister metallic fence, and the space was dictated by a severe geometric composition with a rundown soccer field. Within the boundaries of the fence, the space was reigned by various small groups of youngsters demonstrating a riotous attitude; neighbours would fearfully avoid the park.

01B_K2A_ESPACE_SAINT_REMY_PROJET-1024x724.jpg

所以为了改变空间,当地组织了一场比赛。K2A工作室提出一个方案,在这个方案中,居民的想法融入了改造的过程。K2A提出了5个反射轴理念:
城市地毯:大多数公园都有3个不同颜色的水泥块铺装。这个“地毯”遵循自然的地形,被拉伸到公园的各个边缘。它提供了一种廉价而又可持续的设计方案,将所有空间完美地缝合在一起。
碰撞,风景与游戏:新形成的城市景观中包含各种区域和空间,各种类型的用户可以轻松自由地适应:例如行人,溜冰者,年轻的骑行者等等。
A competition was organised to transform the space. K2A wanted to propose a project where the inhabitants were implicated in the thought process of what the space was and how it could be transformed. The office proposed 5 axis of reflexion:
Urban Carpet: Most of the park is covered with a mosaic of 3 different coloured cement blocks. This “carpet” was stretched to the various perimeters of the park, following the natural topography. It thus offered a cheap, sustainable solution that perfectly seamed all the spaces together.
Bumps, landscape & games: the newly formed urban landscape, offered zones, pockets, and organic spaces that various types of users could easily and freely appropriate: a pedestrian, a skater, a young cyclist…

00_K2A_SAINT_REMY_photo_Franáois_Lichtle_DSC00177_DxO.jpg

© Francois Lichtle

01A_K2A_Espcae-Saint-Remy_thematics.jpg

© K2A

01B_K2A_ESPACE_SAINT_REMY_PROJET.jpg

© K2A

2_K2A_SAINT_REMY_photo_Beatrice_Hug_worksite_DSCN9749.jpg

© Beatrice Hug

3_K2A_SAINT_REMY_photo_Beatrice_Hug_worksite_DSCN9946.jpg

© Beatrice Hug

4_K2A_SAINT_REMY_photo_Beatrice_Hug_worksite__DSCN0138.jpg

© Beatrice Hug

5_K2A_SAINT_REMY_photo_Beatrice_Hug_worksite_DSCN0172b.jpg

© Beatrice Hug

6_K2A_SAINT_REMY_photo_Beatrice_Hug__DSCN9776b.jpg

© Beatrice Hug

7_K2A_SAINT_REMY_photo_Beatrice_Hug_DSCN9761.jpg

© Beatrice Hug

8_K2A_SAINT_REMY_photo_Beatrice_Hug_Panorama_4.jpg

© Beatrice Hug

10_K2A_SAINT_REMY_photo_Franáois_Lichtle_DSC00160_DxOb.jpg

© Francois Lichtle

11_K2A_SAINT_REMY_photo_Franáois_Lichtle_DSC09855-2_DxO_lowdef.jpg

© Francois Lichtle

12_K2A_SAINT_REMY_photo_Franáois_Lichtle_DSC00099_DxO.jpg

© Francois Lichtle

13_K2A_SAINT_REMY_photo_Franáois_Lichtle_DSC00167_DxO.jpg

© Francois Lichtle

15_K2A_SAINT_REMY_photo_Franáois_Lichtle_DSC00191_DxO.jpg

© Francois Lichtle

16_K2A_SAINT_REMY_photo_Franáois_Lichtle_DSC09900_DxO_lowdef.jpg

© Francois Lichtle

17_K2A_SAINT_REMY_photo_Franáois_Lichtle_DSC09898_DxO_lowdef.jpg

© Francois Lichtle

18_K2A_SAINT_REMY_photo_Franáois_Lichtle_DSC09844_DxO_lowdef.jpg

© Francois Lichtle

19_K2A_SAINT_REMY_photo_Franáois_Lichtle_DSC09849_DxO_lowdef.jpg

© Francois Lichtle

K2A_SAINT_REMY_photo_Beatrice_Hug_Amontage.jpg

© Beatrice Hug
限制:K2A说服市政当局通过拆除金属围栏,赋予公园正面形象。通过使公园更加开放和便捷,居民们会感觉更安全,这将鼓励他们自发在这个空间中游览。
植被:“城市地毯”上铺满了自然植物。这些口袋状地种植点有助于雨水渗透,并在炎热的阳光下为游人提供阴凉。
多运动地形:公园中设计的亮点是多元运动的地形,它是一个开放和欢乐的活动场地,也完全满足了城市自由活动的简单需求。
公园中使用的形式和材料是相对普通的,但我们相信它能够使人们对这个独特的环境产生积极的认同。改造后的公园已成为一个非常活跃而友善的地方,欢迎周边的居民,不管他们的年龄大小或文化背景。
Limits: K2A convinced city authorities to give a positive image of the park by removing the metallic fence. They believed that by making the park more open and accessible, neighbours would feel safer which would encourage them to spontaneously inhabit the space.
Vegetation: the “urban carpet” is also colonised by a few pockets of natural vegetation. These pockets help to filter the water during strong rain downpours and offers welcoming shade to the occupants on hot sunny days.
Multi-sport terrain: the jewel of the crown is the multi-sport terrain which is an open and convivial social instigator, which also perfectly complements the need for simple and free urban activities.
The forms and materials used are relatively banal but it is believed that their implementation offers a unique and positive identity to this specific context. The park has become a very dynamic and friendly place which welcomes neighbouring people, regardless of their age or culture.
资料
景观设计:K2A
委托人: Administration Communale de Molenbeek-Saint-Jean
预算: 430 000 € HTVA
面积: 3000m²
时间: 2012 to 2015