Landworks Studio: NorthPointParcel N是位于马萨诸塞州剑桥区的一个20层住宅楼,设计师提出的开放空间概念旨在优化私人空间与现场公共领域间的协同发展关系。该项目对当地公共空间有两个补充:一个是有高差变化的步行公园,另一个是半英亩大的中央绿色。公园和楼梯成为北角地区的行人通道,连接了MBTA火车线路。这个新的公园路径由郁郁葱葱的绿色墙壁组成,沿着停车库组成一条起伏的风景丝带,行人通过公园小路和楼梯在接到中穿行。路径在布满座位的休憩节点结束,楼梯上有一部分不设栏杆,行人可以在中途下去。楼梯上设计了一个自行车上下坡用的坡道,方便人们骑车出行。
Landworks Studio: The open space concept for NorthPoint Parcel N in Cambridge, Massachusetts, a 20 story residential tower, was to optimize synergies between private development and deficiencies in public realm connectivity surrounding the site. The project’s two major additions to the public realm – an elevated pedestrian park and stair and a half acre central green – accomplish that. The elevated park and stair serve as a pedestrian gateway to the NorthPoint area and provide connections to the MBTA train lines. This new elevated park connection is composed of lush green walls along the parking garage and an undulating landscape ribbon that move from the street through the park and down the pedestrian stair. Cross paths end in seating nodes and breaks in the stairs’ handrails allow access to planted landings for rest stops along the way. The stair incorporates a ramp for bicyclists to wheel their bikes up and down, encouraging another mode of transportation.

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-01.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-02.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-03.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-04.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-05.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-06.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-07.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-08.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-09.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-10.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-11.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-12.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-13.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-14.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-15.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-13a.jpg

© Landworks Studio

Public-plaza-and-coorporate-roof-garden-landscape-architecture-massachusetts-13b.jpg

© Landworks Studio
楼梯和装饰带搭配地面上的中央绿色草坪,地面线上的线状铺装延伸使其成为较大的行人广场的一部分。这个广场作为NorthPoint建筑物的前门,将会围绕着公园的中未来的建筑物。公共广场和中央绿色草坪空间中的行人可以在开花的树冠下或者倾斜的草丘上休息停留。草丘以大型雕塑的形式布置在公园中,提供更多的传统草坪娱乐空间。地形如丝带般起伏上升,让行人能够沿着路沿坐下,体会地形变化带来的乐趣。
As the stair and ribbon meet the central green below, linear patterns in the ground plane extend and become part of a larger pedestrian plaza. This plaza acts as a front door to the NorthPoint building as well as to future buildings that will frame the park. The public plaza and central green feature gathering spaces for pedestrians or groups under a flowering tree canopy and on three gently sloping grass mounds. The mounds move through the park as large sculptural forms, while also providing more traditional lawn recreation spaces. The undulating form of the ribbon rises in places to allow moments for pedestrians to sit along the form’s edge, and slopes down in other moments to encourage access to the landforms themselves.
资料
项目地点: Northpoint, Cambridge, MA
委托人: The HYM Investment Group, LLC
项目类型: Public (parks and stair); Private commercial and residential (tower and internal courtyards)
景观设计: Landworks Studio, Inc.
设计团队: Mike Blier, Chris MacFarlane, Suzanne Mathew, Katy Foly, Cass Chroust
建筑设计: CBT Architects
施工团队: John Moriarty & Associates, Inc.
MEP工程师: Flack & Kurtz
灯光: HLB Lighting Design
绿色建筑顾问: The Green Engineer
建筑工程师: Mcnamara/Salvia Inc.
土方: Haley & Aldrich
环境顾问: VERTEX
土木工程师: Beals + Thomas
竣工时间: 2015
面积: 2.7 acres (includes building parcel, but not temporary parking)
设计预算: $125,000 USD for Landscape Architecture only
施工预算: $1.75 million