Z + T工作室:悦园位于苏州市木渎古镇展销中心。甲方委托Z + T工作室设计出一个把现代风格与东方美学完美融合而又具备完善功能的庭院。这是一个展现木渎镇未来发展规划及招商引资而设的优雅庭院。设计团队将本项目分为两大部分:溪园和湖园
Z+T Studio: Yueyuan Courtyard is a courtyard of the sale center of a new development at Mudu village of Suzhou city. Z+T Studio was commissioned to design the place merging modern approach and function with oriental aesthetic sensitivity. It is a place depict the elegant design of the upcoming development, as well as a place to make sales of the development. The design team divided the courtyard into two parts: creek garden & lake garden.

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-15-1024x791.jpg

水是连接两个花园的主要设计元素。在溪园中,“侵蚀”的设计灵感激发设计团队创造了一条别具特色的小溪。从大花岗岩中涌出的水流,巧妙地展示了河流是如何在千百年来穿过陆面,将土地变为河谷的自然过程。当小溪内溪水充盈时,它就会变成在花园中蜿蜒曲折的沉静池水。溪水的源头之水从精心设计的水位流下。在溪流尽头,水会流入一个设计巧妙的湖泊中。这个湖泊面积更大水深更浅,在水面上反射了周围的建筑和植物。宁静的水面以及倾撒在中央花园的光、周围建筑物的阴影和从溪流中水滴的声音营造另外一种空幽的氛围。
Water is the leading design element to links the two gardens together. In the creek garden, the concept of “erosion” inspired the design team to create a creek water feature. The water feature craved out from large granite stone artfully demonstrates the natural process how river goes through land surface for hundreds of years and transforms the land into river valley. When the creek is filled with water, it becomes a linear reflecting pool meandering through the garden. The origin of the creek drips from a carefully designed water table. At the end of the creek, water flows into another reflecting pool that is the main feature in the lake garden. This reflecting pool is larger and shallow, which mirrors the surrounding building and plants. It generates a tranquil as well as meditating atmosphere together with the light poured into the central garden, the shadow from the surrounding building and the sound of water falling from the creek.

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-03.jpg

© Dong Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-02.jpg

© Dong Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-01.jpg

© Dong Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-14.jpg

© Z+T

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-15.jpg

© Z+T

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-13.jpg

© Hai Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-12.jpg

© Hai Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-11.jpg

© Hai Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-10.jpg

© Hai Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-09.jpg

© Hai Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-08.jpg

© Hai Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-07.jpg

© Hai Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-06.jpg

© Hai Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-05.jpg

© Hai Zhang

Yueyuan-Courtyard-Credit-Dong-Zhang-04.jpg

© Hai Zhang
资料
地点: 中国,苏州,木渎镇
面积:980m2
完成日期: 201607
委托人: Zhonghang Real Estate Inc.
首席设计师: Dong Zhang, Ziying Tang
景观设计师: Qiang Du, Yanjie Fan, Peixun Lin, Jialin Zheng, Hongchao Liu
建筑: BIAD-BOA