Espace Libre:Guitrancourt是巴黎西部的一个乡村小镇,共有650个居民。市政厅广场在缓坡上由多个不连贯的空间组成。本次规划明确了城市的分区功能,使得原来分布不均匀的空间布局发生了很大改变。教会广场、市政厅广场、公园等现有的场地为景观设计带来灵感。大会堂右侧有一片宽敞空地,地面铺装光滑整洁,可以建造新广场中的会议厅。
大型城市楼梯把所有精雕细琢的空间从视觉和物理两个方面进行连接。游人通过阶梯可以从公园走到教堂,而无障碍缓坡则确保了残疾人游客的便捷通行。设计师在楼梯上方安装一个克尔顿线性排水系统,使得不同空间之间的联系得到加强。自然的公园风光与硬朗的广场交相辉映,引人入胜。儿童游乐场和绿色停车场的建成标志着整个项目的完成。
Espace Libre: Guitrancourt is a small town of 650 residents in the western countryside of Paris. The Town Hall Square was composed of a multitude of disconnected spaces, as parts of a gentle slope topography. The former heterogeneous space layout evolved thanks to a clear identification of the urban functions. The Parvis of the Church, the Town Hall Square and the Park. The existing topography has been a vehicle and an inspiration for the site design. A neat cut of the existing ground allowed the definition of a generous space, just right of the Town Hall, in the form of a calm meeting place in the renewed square.
A large urban staircase provides a visual and physical connection between all the carved spaces. The steps allow the continuous link of the different spaces from the park till the church, while the accessibility for disabled people is assured from the side of the park. The link between the different spaces has been reinforced with the installation of a corten linear drainage on the upper side of the stairs. A very natural park creates a contrast with the hardscape of the Square. A playground for children and a green car park complete the whole of the project.“

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_01.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_02.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_03.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_04.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_05.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_06.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_07.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_08.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_09.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_10.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_10b.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_11.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_12.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_13.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_14.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_15.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_16.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_17.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_18.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_19.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_20.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_21.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_22.jpg

© Julien Falsimagne

GUITRANCOURT_PLACE_DU_VILLAGE_23.jpg

© Espace Libre
资料
景观设计: Espace Libre
委托人: Guitrancourt
地点: Guitrancourt
面积: 5000 m²
设计时间: 2013-2015
施工时间: 2015-2016
照片: Julien Falsimagne