peris+toral.arquitectes: 该项目的目的是重新整顿Badalona镇中由Avinguda d’Itàlia,Avinguda de Mònaco 和 Carrerde Verdi组成的绿地,项目预算低,成本为95.5欧元/平方米。概要由巴达洛纳理事会项目部起草,随后由巴塞罗那大都会城市项目工程处与项目设计人员合作完成。该项目立足于城市现状,加强了各个公园、广场与Besòs河绿色轴线的连续性,然后再与Montigalà公园联系起来,满足当地需求。在确定了预留的城市空间及其用途后,设计师考虑到不同年龄儿童的游玩需要,将儿童游乐区放置在附近的学区和学前教育中心周围,街道上的设施可用于休憩以及分散人流。为了系统化绿色轴线,设计师建议连接现有的斑马线交叉点,并保留周围公园中生长的树木。该项目联系整片区域的地形,以便相互关联各个地点,扫除建筑障碍。其所产生的路径足够长,可以设置平缓的斜坡,提供坐下来享受清闲的空间。
peris+toral.arquitectes: The purpose of the project is to reorganise the green space bounded by Avinguda d’Itàlia, Avinguda de Mònaco and Carrer de Verdi in the town of Badalona, with a low budget and a nal cost of 95.5 €/m2. The brief was drafted by the Projects Service of Badalona Council and then completed with the collaboration of the Projects and Works Service of the Àrea Metropolitana de Barcelona and the project’s designers. The project addresses the interurban scale, strengthening the continuity of the green axis that runs from the river Besòs, linking various parks and plazas, before connecting with the parks of Montigalà, as well as addressing the local scale. After mapping the empty urban spaces and the uses made of them, the need for a play area for children of different ages was identi ed, to be situated strategically near the district’s schools and pre-school centres, with street furniture to enhance both the places for sitting and resting, and the circulation areas. To systematise the green axis, the proposal connects the existing zebra crossings and preserves the species of trees, Tipuana, growing in the surrounding parks. The project offers topographical continuity to interrelate the various levels of the site with no architectural barriers. The resulting diagonal paths, long enough to create negotiable slopes, are extended to offer places to sit and enjoy the space.

plano-situacion_peristoral.jpg

© peris+toral.arquitectes

planta_peristoral.jpg

© peris+toral.arquitectes

seccion_peristoral.jpg

© peris+toral.arquitectes

VERDI-MONACO-A-08.jpg

© José Hevia

VERDI-MONACO-A-09.jpg

© José Hevia

VERDI-MONACO-B-03.jpg

© José Hevia

VERDI-MONACO-B-06.jpg

© José Hevia

VERDI-MONACO-B-11.jpg

© José Hevia

VERDI-MONACO-B-13.jpg

© José Hevia

VERDI-MONACO-B-16.jpg

© José Hevia
该地区的自然景观完全符合预先设计。两个沙丘、草地、爬行动物和灌木丛,随着季节变换有着不断变化的景观,而其中空白处则是游戏空间。 种植沙丘的斜坡阻挡了大部分交通工具,营造安全的气氛同时也方便大人看护孩子玩耍。混凝土构造用于弥补游戏区的水平差异,几何形状的混凝土构造可用作长凳。儿童与成年人在这种情况下打破了分隔的围栏。该区域中的游戏场地设置鼓励孩童参与集体游戏而不是个人游戏;透明度让成年人方便看护儿童活动;抽象感可以激发孩子的想象力。
The natural topography of the site is modi ed to accommodate the proposed programme. Two dunes, planted with grass, creepers and shrubs, offer protection from traf c and a changing landscape with the passing seasons, and a gentle hollow marks out the play space. The slopes of the planted dunes shut out views of much of the traf c, at the same time allowing an atmosphere of safety where adults can keep an eye on children playing. Prefabricated concrete is used to make up the difference in level in the play area, its geometry lending itself for use as a bench. In this way, the fences separating children from adults are eliminated in an integrative, intergenerational solution. The games offered are collective to encourage participation rather than individual play; transparent to allow adults to keep an eye on activities, and abstract so they can be transformed in the children’s imagination.
面积 3.330 m2
预算 95,5 €/m2
委托: Area Metropolitana de Barcelona
作者: peris+toral.arquitectes: Marta Peris, José Manuel Toral
团队:Ana Espinosa, Albert Rubio, Leticia Soriano, Izaskun Gonzalez, Eva Blanco
景观设计: Albert Bestard
系统: Jaume Pastor
建造: Eurocatalana obres i serveis
照片: José Hevia
翻译:孟佳欣