Isthmus Group:Kopupaka公园是以设计为主导,将社区设施工程和生态相结合的代表作。这片曾经被认为是“规划后剩下的空间”已经转型成综合性公园,其中设计了雨水储备设施,阐述了城市增长如何与生态恢复、新的公共空间和原本的乡土感之间相平衡。
Isthmus Group: Kopupaka Park represents a design-led approach that integrates community amenities with engineering and ecology. What once might have been considered ‘space left over after planning’ has been transformed into a hybrid park that challenges expectations around the design and use of stormwater reserves, and illustrates how urban growth can be balanced with ecological restoration, the creation of new public space and the development of a strong sense of place.

Isthmus-Kopupaka-Reserve-01.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-02.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-03.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-04.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-05.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-06.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-07.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-08.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-09.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-10.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-11.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-12.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-13.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-14.jpg

© Isthmus

Isthmus-Kopupaka-Reserve-15.jpg

© Isthmus
将历史和功能编织在一起的概念是该公园的主导设计理念,通过组合公园中水体合流、支流和人工湿地,以物理形式展现“线,编,聚”的概念。 Kopupaka公园从街道到市镇中心的建筑物均设置了储雨、降低路面径流的基础设施,这种新型的基础设施与传统的边界,约束和功能共存,具有连接文化、生态、社区和的意义。
引人瞩目的是项目中的文化景观,特别是已经融入三个主要湿地景观的“编织木篮子”。这些功能性雕塑抽象地引用了编织成篮子的草绳和亚麻。虽然这些构造看起来很复杂而精妙,但实际上它们是由标准的木材固定系统搭建的:一种现成的系统,可以用曲线的形式来表达传统的编织图案。.
The notion of weaving histories and overlapping functions together is the dominant design narrative of the park, with a concept of ‘thread, weave and gather’ articulated in physical form through the merging tributary and constructed wetlands of the park. While Kopupaka Park provides the infrastructure for the attenuation and detention of stormwater run-off from the streets and buildings of a new town centre, this new type of civic infrastructure, where traditional boundaries, constraints and functions overlap, has a tight overlay of cultural, ecological, community and (mostly unseen) engineering objectives.
What is visible are the cultural aspects of the project, especially the curving timber ‘baskets’ that have been integrated into the edges of three main wetland ponds. These functional sculptures abstractly reference harakeke (flax) woven into kete (baskets) and hīnaki (eel pots). While the forms appear complex and bespoke, they are in fact constructed from a standard timber-crib retaining system: an off-the-shelf system adapted to allow the expression of a traditional weaving pattern in curvaceous form.
资料
景观设计: Isthmus Group
委托人: Auckland Council
所获奖项: WAF – World Landscape of the Year Winner
合作公司:
RCP Project managers
NZRPG Developers Delivery Team
Blue Barn Consulting
Rawstorne Studio
Coffey Projects
Thomas Civil
Cato Bolam
翻译:孟佳欣