HASSELL: 位于西澳大利亚州珀斯西南720公里处的埃斯佩兰斯镇预计将会快速发展,该地方的人口到2050年将增加了一倍以上。作为政府指定的“超级城市”,埃斯佩兰斯已经进行战略发展规划来支持这一增长,而HASSELL设计的海滨恢复重建项目则是其中的关键组成部分。
HASSELL: The town of Esperance, 720 kilometres south-east of Perth in Western Australia, is expected to experience rapid growth as the state’s population more than doubles by 2050. As a government designated ‘SuperTown’, Esperance has been earmarked for strategic development to support this growth – with the HASSELL design for the waterfront renewal a key component.

EsperanceWaterfront_HASSELL_09_PeterBennetts.jpg

© Peter Bennetts

EsperanceWaterfront_HASSELL_10_PeterBennetts.jpg

© Peter Bennetts

EsperanceWaterfront_HASSELL_11_PeterBennetts.jpg

© Peter Bennetts

EsperanceWaterfront_HASSELL_12_PeterBennetts.jpg

© Peter Bennetts

EsperanceWaterfront_HASSELL_13_PeterBennetts.jpg

© Peter Bennetts

EsperanceWaterfront_HASSELL_14_PeterBennetts.jpg

© Peter Bennetts

EsperanceWaterfront_HASSELL_15_PeterBennetts.jpg

© Peter Bennetts

EsperanceWaterfront_HASSELL_16_PeterBennetts.jpg

© Peter Bennetts

EsperanceWaterfront_HASSELL_17_PeterBennetts.jpg

© Peter Bennetts

EsperanceWaterfront_HASSELL_18_PeterBennetts.jpg

© Peter Bennetts

EsperanceWaterfront_HASSELL_19_PeterBennetts.jpg

© Peter Bennetts

EsperanceWaterfront_HASSELL_ConceptPlan.jpg

© HASSELL
为社区发展而准备的地方
埃斯佩兰郡政府通过重建海滨来建立家庭出游目的地,改善了当地的基础设施,开发旅游景点,寻求私人的投资机会。最重要的是,这个新的海滨景观有助于在这段美丽的海岸线上保护和恢复之前的中央海滨。我们与郡政府合作,更好地了解当地人是如何使用海滨的,以及他们今后将如何看待它。根据社区参与的规划,我们设计的这个新海滨区,包含了再生的岬角,海堤,凉亭和一个家庭娱乐游戏空间。再生岬角包括一个宽广的草坪空间,围绕着历史悠久的油轮码头,游人可以在此举办露天社区聚会,进行各种体育活动。这个区域还支持新的商业企业,如流动餐车等。位于詹姆斯街的一个海滨广场,以令人惊叹的鲸鱼尾雕为标志,吸引更多的游人进入前往海滨。这两个“缝合”的区域将人们引回城镇,并将埃斯佩兰斯海滨置于小镇的未来发展规划中。
创造乡土特色文化
新的海滨通过景观讲述着埃斯佩兰斯镇的故事,其中涵盖了原住民、自然和早期定居者的历史。 我们与历史学家、当地艺术家和平面设计师合作,通过滨水园景道路上的“暂停时刻”来阐述这些故事。我们解读路标、候车厅和公共艺术中突出的地方,如前滩码头和独特的动植物群——特别是“Sammy”,被崇拜的图腾。 我们还使用当地材料来增强乡土的感觉。 埃斯佩兰斯特有的粉红色花岗岩用于墙壁和路径的铺装,回收的码头木材和铁路材料,用于突出长凳、游乐场和人行道的特色。
未来的基础
新的海滨景观旨在反映天然海湾和岬角的轮廓,这里种植着大量的乡土树种,可以防止海水的侵蚀。事实上,这里种植了63000多株植物,其中包括1000多棵树木,以保护前滩的自然环境。据埃斯佩兰斯 2015年海滨社区和旅游满意度调查显示,超过85%的当地居民表示海滨重建符合预期,90%的当地居民每周都会去前滩游玩。埃斯佩兰斯政府官员Malcolm Heasman说:“我们对我们新的海滨感到非常自豪,这真正增强了我们城镇的活力。在每一天,你都可以看到人们散步步,遛狗,在这里欣赏美景。”
A place for a growing community
By redeveloping the waterfront, the Shire of Esperance aimed to balance a family-oriented destination with improved infrastructure, tourist attractions and opportunities for private investment. Critically, the new waterfront protects and restores the community’s central foreshore on this stretch of dramatic coastline. We worked with the shire to better understand how people in Esperance used the waterfront – and how they wanted it to look and work in the future. Following a program of community engagement, we designed a waterfront precinct that integrated a reclaimed headland, seawall, pavilions and a play space that’s a major drawcard for families. The reclaimed headland includes a vast lawn space wrapped around the historic Tanker Jetty, where open-air community gatherings and sports activities can take place. This space also supports new business ventures, like food trucks and pop-up events. A beachside plaza at James Street, marked by a striking Whale Tail sculpture, offers improved access to the waterfront. This both ‘stitches’ the precinct back into the town and positions the Esperance Waterfront for future growth.
Creating a sense of place
The new waterfront tells the stories of Esperance – which covers indigenous, natural and early settler history. We worked with historians, local artists and graphic designers to interpret these stories through ‘pause moments’ along the waterfront’s landscaped pathways. Interpretative signage, shelters and public art highlight important places like the foreshore jetties and the distinctive flora and fauna – particularly “Sammy,” the adored resident seal. We also drew on local materials to reinforce the sense of place. Esperance pink granite was used for walls and paving, and reclaimed jetty timber, including part of the original railway line that serviced the jetty, was used for benches, playground features and walkways.
A foundation for the future
The new seawall was designed to reflect the contours of the natural bays and headlands, which together with extensive planting of Indigenous trees and shrubs, was critical to reducing the impact of erosion. In fact, over 63,000 new plants were grown, including over 1,000 trees to strengthen the foreshore and provide extra shelter. According to the Shire of Esperance’s 2015 Waterfront Community and Tourist Satisfaction Survey, more than 85% of locals said the waterfront redevelopment met their expectations and 90% of locals use the foreshore every week. “We are really proud of our new waterfront, which has truly enhanced the vibrancy of our town. On any given day you can see people strolling along it, walking their dogs or simply enjoying the view,” said Malcolm Heasman, Shire of Esperance President.
资料
项目名称: Esperance Waterfront
地点: Esperance, Australia
委托人: Shire of Esperance
景观设计: HASSELL
面积: 8 ha
时间: 2015
项目状态:完成
项目咨询: JDSi Consulting (Civil Engineer), 3E Consulting Engineers (Lighting Design), Harriot Mair Landscape Architect (Local Landscape Architect), CADSult (Irrigation), Beverley Iles (Artsource), Paperbark Technologies (Arborist), Cartman Designs/HASSELL (Architect), Scott Smalley Partnership (Structural Engineer), Griffiths Architects (Heritage Consultant), Sime Building and Construction (Construction)
照片: Peter Bennetts
总设计: HASSELL
所获奖项: 2016 Australian Urban Design Awards – Commendation for Delivered Outcome – Large Scale, 2016 Australian Institute of Landscape Architects (Western Australia) Awards – People’s Choice Award, 2016 Australian Institute of Architects (Western Australia) Awards – State Commendation for Urban Design
翻译:孟佳欣